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TRUMBULL PUBLIC SCHOOLS 

BOARD OF EDUCATION  

POLICY MANUAL 

 

SECTION: 3000 

CATEGORY: Business and Non-Instructional 

Operations 
POLICY CODE:  3541.44/Use of Privately-Owned 

Vehicles 

 

USE OF PRIVATELY-OWNED VEHICLES 

 

Policy Statement 

 

It is the responsibility of the Trumbull Board of Education to provide safe transportation for all 

students to or from school, an athletic event, or an extracurricular activity. 

 

School buses are provided as the primary means of transportation; however, the Board 

recognizes that there are times including special incidental, unplanned, and/or emergency 

circumstances when a small number of students may need to be transported, and that buses may 

not be the most cost-effective or environmentally-friendly method of transport. To this end, the 

Transportation Department has several vans available for use. Students should not be transported 

in a privately-owned vehicle unless there is no other means of transportation. Students who will 

be transported in a privately-owned vehicle by a parent, student, or volunteer must have written 

parental permission and appropriate insurance. (See Appendix C & Appendix D). Prior 

authorization is required from the Superintendent and/or his/her designee for use of privately-

owned vehicles by Trumbull Public School employees except in emergency situations. 

 

Connecticut law requires anyone who transports a school student to or from school, an athletic 

event, or an extracurricular activity to have the appropriate driver’s license, whether the vehicle 

used is a school bus, activity van, or passenger car.   

 

        Adopted: 12/9/2010 

Revised: 1/24/2017 

 

References 

 Connecticut Public Act 07-224, “An Act Concerning Operator’s Licenses” 

 Declaratory Ruling, Nov. 16, 2007, Robert M. Ward, Commissioner, Connecticut Department of 

Motor Vehicles 

 Connecticut General Statutes §§ 14-1, 14-44, 14-212(2), 14-212(9) 

 

 Trumbull Board of Education Policy Code 3541: Transportation 

 Trumbull Board of Education Policy Code 5150: Interscholastic Athletics 

 Trumbull Board of Education Policy Code 6153: Field Trips 
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Regulations 

 

I. Transportation of Students 

 

The use of privately owned vehicles should be avoided unless all other means of 

transportation have been exhausted.  Buses should be considered as a first choice, then Board 

of Education Vans and privately owned vehicles as a last resort.  

 

A. Use of Town of Trumbull Vans 

 

1. The Town of Trumbull has vans which can hold up to eight people (driver included).  

Booking is on a first-come, first-served basis by contacting the Transportation 

Department. There is no charge for their use.   

 

2. Any employee who wishes to use the available van must have a valid commercial 

driver’s license with an “A” endorsement or a Class D license with an “A” 

endorsement. The Trumbull Board of Education will cover the expenses incurred for 

an employee who would like to get an “A” endorsement so that the employee may 

use these vans. 

 

3. Any employee who wishes to apply for an “A” endorsement should fill out the 

request form (Appendix A) and have it signed by the building principal. The 

Superintendent and/or his/her designee will approve all requests. (Please see 

Appendix B for instructions on how to obtain the class “A” endorsement.) 

 

B. Incidental Use of Privately-Owned Vehicles 

 

There may be occasions where incidental or unplanned circumstances arise that may 

require the use of private vehicles for school purposes. All such drivers will be required 

to follow applicable Board of Education policies, regulations and guidelines in 

transporting students as well as follow state laws governing driving.   

 

1. If a private car is to be used, the driver must have a valid driver’s license, car 

registration and fill out a form acknowledging that the vehicle to be used has the 

appropriate amount of insurance coverage. (Appendix C) 

 

2. Minors eligible to drive or students over the age of eighteen who will be driving a 

vehicle owned by a parent/guardian must have a permission form co-signed by their 

Parent/Guardian. They must be eligible to carry passengers based upon current motor 

vehicle law. (Appendix C) 

 

3. Students who will be transported must complete a Parent/Guardian permission slip. 

(Appendix D) 

 

4. Teachers, coaches or other paid employees providing transportation using a privately-

owned vehicle for a planned trip or on a regular basis are required to hold an 

operators license endorsement, and must have prior authorization from the 

Superintendent and/or his or her designee. 
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II.   Emergency Use of Private Vehicles 

 

A. The Board of Education recognizes that, in special incidental, unplanned, and/or 

emergency circumstances, District employees may need to use private vehicles for school 

purposes. In particular, the Building Principal or designee may authorize transportation in 

private vehicles to transport a student or students to a hospital or other medical facility, in 

the event of a medical emergency. 

 

1. The use of emergency medical care with ambulance transportation should be used 

first in the case of a medical emergency. 

       

2. Prior authorization may not be necessary in the event of an emergency. The District 

assumes no liability unless the employee has prior authorization for such 

transportation. 

 

3. The incidental, unplanned, and/or emergency operation of a motor vehicle by a school 

employee to transport students does not require the operator to hold an operator’s 

license endorsement. 

 

B. Parents, volunteers, and/or other students may transport students in a private vehicle 

without proper documentation in an emergency. 

 

III.  Department of Motor Vehicles Ruling 

    

The Department of Motor Vehicles (DMV) issued a Declaratory Ruling on November 16, 

2007. The Department’s ruling clarifies the existing understanding in the following areas: 

 Parents or volunteers transporting students in their own vehicle do not need a license 

endorsement. 

 Teachers, coaches, or other paid employees providing incidental, unplanned, or 

emergency transportation do not need a license endorsement. 

 

1. A motor vehicle operator’s license endorsement is not required to be held by a parent or 

other volunteer who transports one or more students in connection with a school-

sponsored event or activity, because, under these circumstances, the vehicle does not 

meet the statutory definition of an “activity vehicle.” 

 

2. The incidental, unplanned, and/or emergency operation of a motor vehicle by a paid 

teacher, coach or other school employee or agent to transport a student does not require 

the operator to hold an operator’s license endorsement because, under these 

circumstances, the vehicle does not meet the statutory definition of an “activity vehicle.” 

 

3. Notwithstanding the above-stated exclusions, which follow from the current, statutory 

definitions of “activity vehicle,” “student transportation vehicle,” and “carrier,” an 

operator’s license bearing one or more endorsements must be held by any person who 

does not fall under the definition of “carrier” but who transports students in a service bus. 

 

4. The Commissioner declines to issue a declaratory ruling, at this time, concerning the 

additional question raised by the petition, of whether a motor vehicle being used by a 
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paid teacher, coach, or other employee of a local or regional school district, or 

educational institution that provides elementary or secondary education, for the purpose 

of transporting students in connection with a school-sponsored event or activity, is an 

“activity vehicle,” within the meaning of the statutory definition. 

 

5. The decision not to rule on this question (#4 above) is made due to the absence of 

statutory provisions, regulations, or other legal authorities that provide sufficient 

guidance to make a determination of the question, as well as the absence, at this time, of 

an actual case or controversy involving the application, or the threatened application of 

any provision of the general statutes or regulation administered by the Department of 

Motor Vehicles. In this circumstance, the Commissioner deems that it is prudent to await 

a possible, future determination of the issue by the legislature or the courts, as the case 

may be. 
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Request to Obtain a Class “A” License Endorsement 

 

 

Date of Request: ________________________________________________________________ 

 

 

Employee Name: _______________________________________________________________ 

 

 

School: _______________________________________________________________________ 

 

 

Reason for Request: _____________________________________________________________ 

 

______________________________________________________________________________ 

 

 

Building Principal Signature: ______________________________________________________ 

 

 

 

Approved: ___________ 

 

Denied: _____________ 

 

 

______________________________________________ ____________________________ 

Signature of Superintendent and/or designee   Date 
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Obtaining a Class “A” Endorsement 

 

Please note that, whenever a student transportation vehicle is used (such as our vans) to transport 

students in connection with school-sponsored events and activities (not used to transport students 

to and from school), an “A” endorsement is required.  

 

Obtaining this endorsement on your license is a relatively simple process. You will need to 

submit the following:  

 

 A completed Application for Public Passenger Endorsement. 

 

 A completed Medical Examiner’s Certificate (for Commercial Driver Medical Certification) 

(signed by your physician). 

 

 Two completed fingerprint forms (state and federal). Take the fingerprint cards to any local 

police department for fingerprinting. There is a $10.00 charge for this service. Please note, 

fingerprint records presently on file with the BOE are not acceptable.   

 

 A personal check, bank check, or money order made payable to “DMV” for $12.00. 

 

Packets containing all forms and information can be obtained from the Transportation 

Department. To apply, take the completed application and fingerprint forms to a DMV center.  

When your application is approved, you will be mailed an approval letter. You can then take the 

approval letter to the DMV to obtain your endorsement.  The approval process takes 

approximately 5 weeks. 

 

For the most current information on Public Passenger Endorsements, please see the Connecticut 

Department of Motor Vehicles website. 

 
 

http://www.ct.gov/dmv/LIB/dmv/20/29/R-7.pdf
http://www.ct.gov/dmv/lib/dmv/20/29/mcsa-5876.pdf
http://www.ct.gov/dmv/cwp/view.asp?a=805&q=244782#authorized
http://www.ct.gov/dmv/cwp/view.asp?a=805&q=244782#authorized
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Trumbull Public Schools 

STUDENT/TEACHER/PARENT DRIVER FORMS 

Use of a Privately-Owned Vehicle 

 

 

 

NAME ___________________________________ TELEPHONE _______________________ 

 

ADDRESS _______________________________ SCHOOL __________________________ 

 

 

I am aware that I must have liability insurance coverage of $100,000/$300,000 in order to be 

eligible to drive school children on field trips and that, in the event of an accident, my liability 

insurance becomes primary – the town insurance will meet coverage where my insurance 

coverage terminates. Furthermore, I agree to comply with all laws relating to driving, including 

requiring the use of seatbelts in my car. If I am a student, I will not take other students in my car 

unless it is allowed under the current law. 

 

Student/Teacher/Parent Signature ________________________________ Date______________ 

 

Student’s Age: _______________________ Student’s DOB:_____________________________ 

 

Parent/Guardian Signature: _______________________________________________________ 
Signature of Parent/Guardian required if student driver is under 18, 

or is over 18 but is not the owner of the vehicle being used. 

 

Insurance Carrier: ________________________________  Date of Trip(s)__________________ 

 

Policy Number: ________________________________________________________________ 

 

Expiration Date: ________________________________________________________________ 
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Trumbull Public Schools 

STUDENT/TEACHER/PARENT DRIVER FORMS 

Use of a Privately-Owned Vehicle 

 

 

Student’s Name: _________________________________ Student’s Homeroom: ___________ 

 

Home Phone: ___________________________________ Student #: _____________________ 

 

 

School Activity: ________________________________________________________________ 

 

Place of Transport: From: ______________________________________________________ 

   

   To: ________________________________________________________ 

 

I understand that this is a school-sponsored activity and that there is no bus or van transportation 

available; therefore, the use of private cars in necessary. Primary liability will be the 

responsibility of the driver of the vehicle; the town insurance will meet coverage where that 

insurance coverage terminates.  

 

I hereby give permission for my son/daughter ____________________________________ to be 

transported by private cars. 

 

Parent/Guardian Signature: _______________________________ Date:___________________ 

 

 

 

 

 

 




